TIA en CVA

 

TIA (Transient Ischaemic Attack of in de volksmond "een tikkie"): een bloedstolsel sluit tijdelijk een bloedvat in de hersenen af, waardoor een probleem met de bloeddoorstroming ontstaat; klachten zoals verminderd zicht of zwakte aan een kant van het lichaam zijn binnen 24 uur restloos verdwenen.

CVA (Cerebral Vasculair Accident of in de volksmond "een beroerte"): door een stolsel wordt een bloedvat in de hersenen te lang afgesloten waardoor er onherstelbare schade ontstaat in een deel van de hersenen: de klachten zoals problemen met het zicht, spraakstoornissen of verminderde kracht in de armen en benen herstellen niet meer volledig.

Migraine kan soms ook gepaard gaan met verschijnselen, die lijken op een TIA.  Wanneer u twijfelt wat er aan de hand is of ongerust bent, neemt u dan vooral contact op met uw huisarts.

 

Wat kan uw huisarts voor u betekenen?

Wanneer u klachten herkent van een TIA of CVA moet u meteen contact opnemen met de huisarts, ook in avond-, nacht- of weekenduren. Meestal zal de huisarts contact opnemen met de neuroloog om het verdere beleid te bespreken. Soms moet u meteen naar het ziekenhuis, soms kan het een aantal dagen wachten, maar krijgt u alvast medicatie voorgeschreven.

In de huisartsenpraktijk wordt structurele nazorg gegeven aan de mensen, die een TIA of CVA hebben doorgemaakt. Door de praktijkondersteunster worden allerlei zaken die met het voorkomen van hart- en vaatziekten te maken hebben besproken en gecontroleerd. Denk hierbij aan bloeddruk, medicatie, gewicht, leefstijl betreft voeding, beweging, alcohol en roken. U kunt samen met haar bepalen wat nodig is om een optimale situatie te scheppen, waardoor de kans op herhaling zo klein mogelijk is.