Bevolkingsonderzoek darmkanker

Darmkanker komt het meest voor bij mensen boven de 55 jaar. Daarom worden mannen en vrouwen van 55 tot en met 75 jaar uitgenodigd om mee te doen met het bevolkingsonderzoek darmkanker. Meedoen is gratis en vrijwillig. U beslist zelf of u wel of niet meedoet.

Bij het bevolkingsonderzoek wordt gekeken of er bloed in uw ontlasting (poep) zit. Bloed in uw ontlasting is niet altijd met het blote oog zichtbaar. Daarom wordt een klein beetje van uw ontlasting onderzocht in een laboratorium. Met het bevolkingsonderzoek kan (dikke)darmkanker worden voorkomen of in een vroegtijdig stadium worden ontdekt en behandeld. Als darmkanker vroegtijdig wordt ontdekt, is de kans op genezing groter en de behandeling minder zwaar.

Zie voor meer informatie: https://www.rivm.nl/bevolkingsonderzoek-darmkanker


Wat kan de huisarts voor u betekenen?

Als er bloed in de ontlasting zit, wordt u door de screenende organisatie een darmonderzoek (coloscopie) verwezen naar een ziekenhuis. Gelukkig worden er meestal alleen maar “poliepen” gevonden, dit zijn goedaardige gezwellen die soms op de lange termijn kwaadaardig kunnen worden. De huisarts krijgt de uitslag van de coloscopie toegestuurd.

Bij vragen over het onderzoek kunt u contact opnemen met de huisartsenpraktijk.
Als u zelf bloed heeft gezien bij de ontlasting of als uw ontlastingspatroon duidelijk anders is dan anders, wacht dan niet op de oproep van het bevolkingsonderzoek, maar maak een afspraak met de huisarts.