Diarree is een hinderlijke klacht, die vaak vanzelf over gaat (1-2 weken). Bij ouderen en kinderen is er sneller sprake van uitdroging. Hiernaast kunt u NHG patiëntenbrieven vinden over diarree.

Om te voorkomen dat u of uw kind uitdroogt moet u vaak kleine beetje drinken drinken of aanbieden. Tips van het voedingscentrum:

  • Drink veel, maar in kleine hoeveelheden tegelijk. Bijvoorbeeld bouillon (van een blokje of zelf getrokken), slappe thee met een lepeltje honing of druivensuiker (glucose), bron- of mineraalwater zonder prik. Appelsap, perensap en druivensap zijn niet geschikt. Drinken is extra belangrijk als je ook overgeeft.
  • Drink een ORS-oplossing om vocht en mineralen weer aan te vullen. Dat is een oplossing met zouten. Zakjes met poeder voor ORS-oplossing zijn verkrijgbaar in de apotheek.
  • Probeer weer wat te eten zodra u daar zin in heeft. Gebruik voedsel waar u trek in heeft en dat goed valt. Pas in eerste instantie op voor melk(producten) en suikerrijke voedings-middelen, zoals fruit, snoep en zoete nagerechten. Eet niet te veel vette producten.
  • Eet bij buikklachten kleine porties.


Wat kan de huisarts voor u betekenen?

Wanneer uw kind dreigt uit te drogen, is het zinnig om contact op te nemen met de huisarts. Kenmerken van (dreigende) uitdroging zijn: droge slijmvliezen, huilen zonder tranen, sufheid, verwardheid, droge luiers of niet meer plassen.

Wanneer er bloed bij de diarree zit of u heeft koorts is het ook zinnig om contact op te nemen. Het kan raadzaam zijn om een kweek van de ontlasting te laten doen: soms is een bacterie, die behandeld kan worden met een antibioticumkuur, de oorzaak.

Neemt u zeker contact op als de diarree maar niet over gaat en u een blijvende verandering van uw ontlastingspatroon heeft. Helemaal als u daarbij ook ongewild afvalt, raden we u aan spoedig contact op te nemen met de huisarts.