Home

Meteen weten of u naar de dokter moet?

  Start hier het zelfonderzoek! 

http://www.thuisarts.nl/

Diarree

Diarree is een hinderlijke klacht, die vaak vanzelf over gaat. Bij ouderen en kinderen is er sneller sprake van uitdroging. Hiernaast kunt u NHG patiëntenbrieven vinden over diarree.

 

Om te voorkomen dat u of uw kind uitdroogt moet u vaak kleine beetje drinken drinken of aanbieden. Tips van het voedingscentrum:

  • Drink veel, maar in kleine hoeveelheden tegelijk. Bijvoorbeeld bouillon (van een blokje of zelf getrokken), slappe thee met een lepeltje honing of druivensuiker (glucose), bron- of mineraalwater zonder prik. Appelsap, perensap en druivensap zijn niet geschikt. Drinken is extra belangrijk als je ook overgeeft.
  • Drink een ORS-oplossing om vocht en mineralen weer aan te vullen. Dat is een oplossing met zouten. Zakjes met poeder voor ORS-oplossing zijn verkrijgbaar in de apotheek.
  • Probeer weer wat te eten zodra je daar zin in hebt. Gebruik voedsel waar je trek in hebt en dat goed valt. Pas in eerste instantie op voor melk(producten) en suikerrijke voedings-middelen, zoals fruit, snoep en zoete nagerechten. Eet niet te veel vette producten.
  • Eet bij buikklachten kleine porties.


Wat kan de huisarts voor u betekenen?

 

Wanneer uw kind dreigt uit te drogen, is het zinnig om contact op te nemen met de huisarts. Kenmerken van (dreigende) uitdroging zijn: droge slijmvliezen, huilen zonder tranen, sufheid, verwardheid, droge luiers of niet meer plassen.

Wanneer er bloed bij de diarree zit of u heeft koorts is het ook zinnig om contact op te nemen. Het kan raadzaam zijn om een kweek van de ontlasting te laten doen: soms is een bacterie, die behandeld kan worden met een antibioticumkuur, de oorzaak.

Neemt u zeker contact op als de diarree maar niet over gaat en u een blijvende verandering van uw ontlastingspatroon heeft. Helemaal als u daarbij ook ongewild afvalt, raden we u aan spoedig contact op te nemen met de huisarts.

© 2019 Samenwerkende Huisartsen de Waterling. All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.