Er kunnen 3 redenen zijn om u te laten testen op een geslachtsziekte:

1. U heeft klachten die kunnen wijzen op een geslachtsziekte. 

2. U heeft geen klachten, maar wil getest worden omdat u een risicovol sexueel contact heeft gehad. De meeste SOA's zijn vanaf 2 weken na het risicovolle contact aantoonbaar, alleen HIV is pas 3 maanden na een risicovol contact aantoonbaar. 

3. U wilt zeker zijn, bijvoorbeeld bij het aangaan van een nieuwe relatie, dat u geen geslachtsziekte onder de leden heeft. 

Hiernaast kunt u informatie vinden over de verschillende SOA's.

Wat kan de huisarts voor u betekenen?

Wanneer u klachten heeft, verzoeken we om een afspraak te maken op het spreekuur van de huisarts. Door middel van het afnemen van een kweek uit de baarmoedermond of de ingang van de plasbuis kan een geslachtsziekte aangetoond worden.

Wanneer u geen klachten heeft, hoeft u NIET op het spreekuur te komen. U kunt bij de assistente een afspraak maken. Een besmetting met chlamydia kan bij mannen in de urine worden aangetoond. Voor de vrouw is er een zelftest beschikbaar. Een aantal SOA's zijn alleen in het bloed te testen.

Op verzoek van huisarts of assistente kunt u Online de SOA-vragenlijst invullen <klik hier> of de SOA-vragenlijst downloaden en invullen (zie rechts op deze pagina).