Hart- en vaatziekten kunnen zich op verschillende manieren uiten, zoals door: 

- aderverkalking (arteriosclerose),
- pijn op de borst bij inspanning of in rust (angina pectoris)
- nierschade
- een hartinfarct
- een beroerte (TIA/CVA)
- een hartritmestoornis (boezemfibrilleren)
- hartfalen
- etalagebenen (claudicatio)
- verwijde lichaamsslagader (aneurysma aorta) 

De kans op het ontwikkelen van bovenstaande ziektes is verhoogd als u diabetes mellitus, reumatoïde artritis of een hoge bloeddruk heeft. Ook kunnen bepaalde factoren die samen hangen met uw leefstijl of omstandigheden het risico verhogen. zoals een verhoogd cholesterol, stress, roken, overgewicht of een familie met hart- en vaatziekten.

Zie informatie hierover in de links hiernaast van thuisarts.nl en kijk ook bij de kopjes TIA/CVA van aanbod.

Wat kan uw huisarts voor u betekenen?

Wanneer u denkt dat u een beroerte of hartinfarct heeft, kunt u altijd uw huisarts bellen. Wanneer de situatie echt levensbedreigend is, moet u natuurlijk meteen 1-1-2 bellen.

De behandeling zal dan in eerst instantie plaatsvinden in het ziekenhuis bij een cardioloog, neuroloog, internist of chirurg.
Wanneer de situatie weer stabiel is geworden, zult u meestal weer worden terug verwezen naar de huisarts, vaak is dit een jaar na het incident. De huisartsenpraktijk zal de verdere controles op zich nemen.
In de huisartsenpraktijken van de Waterling worden deze controles gedaan door een praktijkondersteuner somatiek (POH).
Dit is georganiseerd op een gestructureerde manier via het CVRM-keten spreekuur. CVRM betekent cardiovasculair risicomanagement. Soms krijgt uw zorg van zowel de praktijkondersteuner als de specialist.

In het geval dat u al een hartinfarct of beroerte heeft doorgemaakt worden deze controles secundaire preventie genoemd, maar op dit CVRM-spreekuur ziet de praktijkondersteuner ook mensen die alleen een verhoogd risico op hart- en vaatziekten hebben. Deze controles heten primaire preventie. Zie hiervoor bij kopje Risicoschatting bij aanbod.