Tegenwoordig is er veel aandacht voor moedervlekken en bobbeltjes op de huid. Redenen om de huisarts te bezoeken zijn bekend bij veel mensen: een al lang bestaande moedervlek is veranderd van grootte of kleur, een plekje bloedt regelmatig, een bobbel wordt steeds groter of pijnlijk.

Wat kan uw huisarts voor u betekenen?

Alle huisartsen van de Waterling verrichten chirurgische ingrepen.

U kunt een afspraak maken om te bespreken of er iets gedaan moet worden aan een "bobbeltje, hobbeltje of plekje". Zo nodig zal er een afspraak voor de ingreep gepland worden bij de huisarts of u wordt verwezen naar het ziekenhuis voor verdere behandeling.

Nadat u plaatselijk verdoofd bent, kan de huisarts een aantal dingen doen:

- het plekje of de bobbel wordt compleet verwijderd. Waarschijnlijk zal de wond gehecht moeten worden. Als de huisarts niet zeker is of het plekje goedaardig is, zal hij het stukje opsturen voor onderzoek. De uitslag is na een week bekend.

- er wordt eerst een stans, een klein hapje, uit de plek gehaald. Deze stans wordt opgestuurd voor nader onderzoek. Het ligt aan de grootte of er nog een hechting in moet of niet. Afhankelijk van de uitslag kan de plek later nog helemaal weggehaald worden door de huisarts of dermatoloog. Er kan ook besloten worden, als de uitslag goedaardig is, om de rest van het plekje te laten zitten.

-er wordt 'geshaved', geschraapt of weggeknipt. Eigenlijk wordt het bultje zo verwijderd, dat er alleen een oppervlakkige wond achterblijft.

Een ander voorbeeld van een chirurgische ingreep is de gedeeltelijke of gehele nagelextracties bij ingegroeide nagels. Dit heet een wigexcisie.