Lage rugklachten zijn erg vervelend. Als u belt in verband met uw klachten en er zijn geen alarmsymptomen aanwezig, zal de assistente u adviezen geven en u mogelijk naar de hiernaast geplaatste informatie verwijzen.

Normaliter gaat lage rugpijn zonder uitstraling naar de benen vanzelf over; 90% functioneert na 2 weken weer voldoende. Als u pech heeft, kan het echter 6 tot 12 weken duren. Uit onderzoek is gebleken dat na aanvankelijk misschien 1-2 dagen rust, het beste herstel verkregen kan worden met goede pijnstilling en beweging. Goede pijnstilling betekent 3-4x daags 1000 mg paracetamol of 3x daags 400 mg Ibuprofen (gebruikt u andere medicatie overleg dan eerst met de assistente of u ibuprofen zonder gevaar kunt gebruiken. Bent u 70+ dan is altijd maagbescherming nodig!).

Een bezoek aan de fysiotherapeut of de mensendieck therapeut kan zinnig zijn bij terugkerende klachten of als de klachten lang blijven bestaan. U heeft hier geen verwijzing voor nodig.

Wat kan de huisarts voor u betekenen?

Neem contact op met de huisarts als het slechter gaat in plaats van beter, als de pijn na 1 week nog steeds hevig is of als het bewegen na 3 weken nog onvoldoende lukt. Neem ook contact op als de pijn uitstraalt tot onder de knie, als de kracht of het gevoel in het been vermindert of als u problemen krijgt met plassen. Bent u 50+ en heeft u voor het eerst van uw leven rugpijn, terwijl er geen duidelijke oorzaak voor gevonden kan worden, maak dan ook een afspraak bij de huisarts.