U herkent het misschien wel: u heeft lekker lang getafeld met een drankje erbij. Later op de avond begint het gedoe: opgeblazen gevoel, winderigheid, misselijk gevoel of "het zuur". Op dat moment kunt u die klachten wel plaatsen en de volgende dag gaat het dan ook meestal wel weer. Het kan echter ook zijn dat u zeer regelmatig klachten heeft van de maag en dat u geen duidelijk verband vindt met uw eetgewoontes. Dan kan het verstandig zijn om eens bij de huisarts langs te gaan.

Hiernaast ziet u links naar thuisarts.nl.

Wat kan uw huisarts voor u betekenen?

De huisarts zal uw klachten uitvragen, uw leefgewoontes bespreken en kijken of er zogenaamde "alarmsignalen" zijn (bijvoorbeeld: uw eten zakt niet goed meer, u valt af, u heeft bloed bij de ontlasting of, ondanks gebruik van zuurremmers, blijft u veel maagklachten houden). Er wordt zo nodig een lichamelijk onderzoek gedaan en bloed geprikt.

De huisarts zal de meest waarschijnlijke oorzaak met uw bespreken en een voorstel van behandeling doen. Ook kan het zijn dat hij u naar een dietiste verwijst om uw eetpatroon aan te passen of naar de praktijkondersteuner voor hulp bij het stoppen met roken.