Plasproblemen

Urineweginfecties

Urineweginfecties komen veel voor. Iedereen kan het oplopen. Er zijn verschillende patiëntengroepen, waar we extra alert zijn op complicaties en het onderzoek of de behandeling intensiever moet zijn. Bij deze risicogroep horen bijvoorbeeld ouderen, kinderen, zwangeren en mensen met suikerziekte.

De klachten bij urineweginfecties kunnen zijn: pijn bij plassen, vaak kleine beetjes plassen, bloed in de urine en/of drukgevoel of pijn in de buik. Als er koorts bij komt, kan er sprake zijn van een nierbekkenontsteking. Bij ouderen kan het enige symptoom verwardheid zijn.

Ongewild urineverlies

Incontinentie voor urine wil zeggen dat u uw plas niet goed kunt ophouden. Het kan zijn dat u de urine niet goed kunt ophouden bij inspanning, zoals hoesten, tillen of springen. Dit wordt stressincontinentie genoemd. Het kan ook zijn dat u plotseling aandrang voelt om te plassen en dit dan niet kunt tegenhouden tot u bij het toilet bent. Dit wordt aandrangsincontinentie genoemd. Sommige mensen hebben last van beide vormen van incontinentie.

Hiernaast staan links naar thuisarts.nl over bovengenoemde onderwerpen en verwijzing naar site van CSN.

Wat kan de huisarts voor u betekenen

Als u een blaasontsteking denkt te hebben of u moet urine inleveren op verzoek van de huisarts, kunt u ochtendurine bij de balie afgeven.

Het beste resultaat krijgt u bij een zg. 'gewassen plas", d.w.z. eerst wast u zich van onderen met water, dan plast u een beetje uit in het toilet, daarna vangt u de urine op een potje. Urine-bekertjes zijn bij de assistente verkrijgbaar. Wij verzoeken u de urine in de koelkast te bewaren tot u het aflevert op de praktijk.

  • Als bij het eerste onderzoek geen duidelijke urineweginfectie gevonden wordt, kan de urine op kweek gezet worden op de praktijk. Het duurt een dag voordat die uitslag bekend is.
  • Bij het inleveren van uw urine vult u een formuliertje in met uw huidige klachten. 's Middags tussen 13.00 en 14.30 zult u gebeld worden over de uitslag en het verder te volgen beleid.
  • Als u terugkerend urineweginfecties heeft of tot een risicogroep hoort, zal de urine naar het ziekenhuis worden gestuurd. De uitslag van dit onderzoek duurt ongeveer 5 dagen en geeft aan welke bacterie de urineweginfectie veroorzaakt en of u het juiste antibioticum heeft gekregen. 

Mannen met een blaasontsteking of andere plasproblemen doen er goed aan een afspraak te maken op het spreekuur voor het evalueren van eventuele prostaatklachten.

 

Als u lichte incontinentieklachten heeft kunt u met de apothekersassistente een afspraak maken om voorlichting te krijgen over de verschillende incontinentiematerialen. Zij kan u ook proefpakketten meegeven.

 

Heeft u klachten die u belemmeren in het dagelijks functioneren dan adviseren we u om een afspraak bij de huisarts te maken. De huisarts kan dan bekijken welke soort incontinentie er speelt en dan ook onderzoeken of er bijvoorbeeld sprake is van een verzakking of slappe bekkenbodemspieren.

Formulieren Plasklachten

http://www.thuisarts.nl/

© 2020 Samenwerkende Huisartsen de Waterling. All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.