Wanneer u problemen heeft met slapen, is het verstandig om over de verschillende oorzaken na te denken en dit te bespreken met uw huisarts.

Slaaptabletten zijn vaak niet de oplossing en kunnen op termijn verslavend zijn. Slaaptabletten worden niet vergoed door de zorgverzekeraar.

In Heerhugowaard, Berkhout en Hoorn zijn Mensendiecktherapeuten die een slaapcursus aanbieden, individueel of in groepsverband, Kijk eens op hun website: SlaapSlim.nl.

Het boekje "Slaaplessen" geeft duidelijke uitleg over slaapkwaliteit en slaapproblemen. Door middel van oefeningen kunt u zelf uw slaapkwaliteit verbeteren. Het boekje is te bestellen via: http://www.cesartherapie.nl/winkel

Ook is het mogelijk via internet therapie te volgen voor uw slaapproblemen. Er is een online module ontwikkeld voor de behandeling van slaapproblemen. Deze online module heet i-Sleep en bestaat uit 5 lessen. De huisartsenpraktijken werken nog niet met deze online cursus. Maar een PDF van de behandeling in boekvorm, kunt u hier vinden: https://www.i-sleep.nl/module. Dit kan al veel duidelijkheid geven over het probleem en handvatten hoe uw slaapkwaliteit te verbeteren.

Wat kan uw huisarts voor u betekenen?

U kunt als voorbereiding op het consult de informatie op thuisarts doorlezen. Uw klachten worden besproken en er wordt samen gekeken wat voor u de beste behandeling/begeleiding is.

Als u al langere tijd slaaptabletten gebruikt (en u denkt niet meer zonder te kunnen) kan de huisarts u hulp bieden bij het afbouwen en stoppen. Dit is een proces van soms enkele maanden. Mensen die met succes de slaapmedicatie hebben afgebouwd zijn tevreden over hun slaappatroon en voelen zich fitter.