Suikerziekte

In de huisartsenpraktijken wordt er gestructureerde zorg gegeven aan onze patienten met suikerziekte (diabetes mellitus). Het gaat hier vooral om de mensen met diabetes mellitus type II. De mensen met type I zijn meestal onder controle bij de specialist (internist of kinderarts). 
Hiernaast kunt u links naar de verschillende NHG-patiëntenbrieven vinden over diabetes.

Omdat het van groot belang is dat mensen met diabetes niet roken kunt u hiernaast ook informatie vinden over het stoppen met roken.

Wat kan de huisarts voor u betekenen?

In de praktijk neemt de praktijkondersteunster de 3 maandelijkse controles voor haar rekening. In het consult bespreekt ze hoe het gaat en doet verschillende onderzoeken. Vanaf 2020 zult u, afhankelijk van uw risico op complicaties, eens per 1-5 jaar ook gecontoleerd worden bij het DiabetesZorgSysteem in Hoorn.

In de meeste praktijken kunnen mensen die insuline spuiten gewoon begeleid worden door de praktijkondersteunster. Soms gebeurt dit door het Diabetes Zorg Suysteem of de Internist.

Het doel van de controles is het voorkomen van complicaties aan het hart, de ogen, de voeten en de nieren. Door regelmatige controles worden problemen met de suikerwaardes, het cholesterol, de nieren en de bloeddruk snel opgespoord.

De praktijkondersteunster kan rokende suikerpatiënten helpen met stoppen.