Home

Diabeteszorg

Suikerziekte

 

In de huisartsenpraktijken wordt er gestructureerde zorg gegeven aan onze patienten met suikerziekte (diabetes mellitus). Het gaat hier vooral om de mensen met diabetes mellitus type II. De mensen met type I zijn meestal onder controle bij de specialist (internist of kinderarts). 
Hiernaast kunt u links naar de verschillende NHG-patiëntenbrieven vinden over diabetes.

Omdat het van groot belang is dat mensen met diabetes niet roken kunt u hiernaast ook informatie vinden over het stoppen met roken.

 

Wat kan de huisarts voor u betekenen?

 

In de praktijk neemt de praktijkondersteunster de 3 maandelijkse controles voor haar rekening. In het consult bespreekt ze hoe het gaat en doet verschillende onderzoeken. U bezoekt dus zeker 3x/jaar de praktijkondersteunster. 1x/ jaar vindt de jaarcontrole plaats in de eigen praktijk of bij het diabetescentrum in Hoorn (DZS). De uitslagen van dit onderzoek zullen met de arts besproken worden. U ziet of spreekt dus ook zeker de huisarts 1x/jaar. 

In de meeste praktijken kunnen mensen die insuline spuiten gewoon begeleid worden door de praktijkondersteunster. Soms gebeurt dit door het DZS.

Het doel van deze opzet is het voorkomen van complicaties aan het hart, de ogen, de voeten en de nieren. Door regelmatige controles worden ontregelingen in de suikerwaardes, het cholesterol, de nieren en de bloeddruk snel opgespoord.

De praktijkondersteunster kan rokende suikerpatiënten helpen met stoppen. 

© 2019 Samenwerkende Huisartsen de Waterling. All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.