Uit onderzoek blijkt dat er een aantal zaken veranderen in het ouder wordende brein. Er gaan zaken slechter, maar ook gaat er een deel beter. De denksnelheid, de concentratie en het geheugen gaan achteruit. Maar de woordenschat en kennis nemen juist toe. En ook de emotionele stabiliteit wordt beter. Een grote misvatting van ouder worden is dat je steevast dement wordt. Statistieken laten zien dat 30 % van 85 jaar dementeert. Van de 75-jarigen is dat 7%. De meerderheid is dus niet dement!

Drie zaken zijn bewezen effectief in de strijd tegen een tanend geheugen:

- Lichaamsbeweging

- Uw hersens bezighouden: schaken, een taal leren, boeken lezen, musiceren, vogels spotten of iets anders wat nog goed lukt

- Contact met andere mensen: een hobby in clubverband is dan ideaal

Bovenstaande activiteiten zijn helaas geen garantie dat de vergeetachtigheid niet voortschrijdt, want het kan ook zijn dat het in uw genen zit dat u meer kans op de Ziekte van Alzheimer heeft.

Klik hiernaast voor links naar thuisart.nl en andere sites over dementie.

U kunt ook hierboven bij LINKS het kopje "ouderen" aanklikken. 

Wat kan de huisarts voor u betekenen?

Bij vele ouderen speelt de angst als ze vergeetachtig worden, dat dit het eerste teken van dementie is. Vergeetachtigheid hoort echter bij het ouder worden en is normaal. Als u echter merkt dat de vergeetachtigheid problemen geeft in het dagelijkse leven, kan het zinvol zijn om de huisarts te raadplegen. De huisarts kan kijken wat de oorzaak is van uw vergeetachtigheid. Het kan een depressie zijn of door overspannenheid of een vitaminetekort komen. Als het beginnende dementie is, kunt u begeleid worden en kan er geprobeerd worden om met medicijnen de achteruitgang van het geheugen te remmen.

 

Relevante boeken:

"Het seniorenbrein" geschreven door  Andre Aleman,

"Had ik het maar geweten" geschreven door Ruud Dirkse

"Oud worden zonder het te zijn" geschreven door Rudi Westendorp

 "Laat je hersenen niet zitten" Erik Scherder