Algemeen nieuws

De HuisartsenSPOEDpost is operationeel in het weekend en doordeweeks tussen vijf uur ’s middags en acht uur ’s morgens. En alleen voor spoedgevallen die niet tot de volgende werkdag bij de eigen huisarts kunnen wachten. Ondanks onze oproep om niet voor ieder wissewasje te bellen, komt het geregeld voor dat mensen zich toch voor niet-spoedeisende gevallen melden.

De kosten van een bezoek aan de HuisartsenSPOEDpost zijn veel hoger dan een consult bij de eigen huisarts (135 euro versus 9 euro!), een telefoontje naar de HuisartsenSPOEDpost kost 25 euro, tegenover 4.50 bij de eigen huisarts.

Per jaar wordt er gemiddeld 56.000 keer naar de post in Hoorn gebeld. Dat aantal is redelijk stabiel. De helft van de telefoontjes kan worden afgehandeld door verpleegkundigen aan de telefoon. Vijf jaar geleden bedroeg dat percentage veertig.

Doordeweeks zijn er ’s avonds drie huisartsen aanwezig, ’s nachts twee. In het weekend overdag zeven.

Alleen de praktijkhoudende huisartsen zijn verplicht om diensten te doen bij de HuisartsenSPOEDpost. Omdat de werkdruk in hun eigen praktijk al hoog is, schakelen de praktijkhouders samen zo’n honderd waarnemers van elders in voor de HuisartsenSPOEDpost.

U kunt niet zomaar binnenlopen bij de HuisartsenSPOEDpost, u moet eerst bellen en:

bel alleen ’als de zorg niet tot morgen kan wachten’.

0229-297800

Patiënten zijn doorgaans tevreden over hun huisarts. Maar Patiëntenfederatie Nederland krijgt wel regelmatig vragen en klachten van patiënten over het wisselen van huisarts. Wisselen kan lastig zijn als er een vertrouwensbreuk is tussen patiënt en
huisarts of als de patiënt verhuisd is en een nieuwe huisarts zoekt.
De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) en Patiëntenfederatie Nederland pakken dit probleem aan. Want elke patiënt heeft het recht om zelf een huisarts te kiezen en om een behandeling af te breken als hij hierover niet tevreden is.

 

Steeds meer mensen zorgen voor iemand die uit het ziekenhuis komt, gehandicapt, langdurig ziek of (hoog)bejaard is. Een familielid bijvoorbeeld, of een vriend, buur of buurtgenoot. De officiële term hiervoor is ‘mantelzorg’. De meeste mantelzorgers hebben er niet bewust voor gekozen om een ander te gaan verzorgen. Het is hen als het ware ‘overkomen’. De vraag waar veel  mantelzorgers mee worstelen is: Hoe doe je dat? Iemand verzorgen… Op deze praktische zorgvragen proberen zij antworden te geven.

 

Kijk op : www.samenbeterthuis.nl of download de app voor Android of iOS.

Stichting Vier het Leven organiseert culturele activiteiten voor ouderen (65+) die niet graag alleen op stap gaan. Zij worden thuis opgehaald door een gastheer of gastvrouw van Vier het Leven en samen met andere gasten gaan zij gezellig naar de bioscoop, een concert, een theatervoorstelling of naar een museum. De deelnemers genieten van een drankje tussendoor en elkaars gezelschap en worden na afloop weer veilig thuisgebracht. Ook in de buurt van Ursem worden activiteiten georganiseerd (Cinebergen, Theater Cool). Wilt u meer informatie over de activiteiten van Vier het Leven? Kijk dan op de website www.4hetleven.nl of bel 035-5245156 of mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

Heeft u een warm hart voor ouderen en liefde voor het theater? Vindt u het oprecht leuk iets voor een ander te betekenen. Bent u: flexibel inzetbaar, stressbestendig, representatief, handig met een computer (met name e-mail), in bezit van een 5-deurs auto? Dan is het misschien wel iets voor u om als vrijwilliger te werken! Vier het Leven kent een trainingsprogramma voor nieuwe vrijwilligers. Deze training is gebaseerd op onze jarenlange ervaring met het begeleiden van ouderen. Zo wordt u goed voorbereid op uw taken als begeleider.

Vier het leven inspireert en brengt mensen samen. Vier het Leven zorgt ervoor dat ouderen mee blijven doen en onderdeel blijven uitmaken van de maatschappij door samen te genieten van een middag of avond uit. 

VierHetLeven

Pagina 1 van 4

© 2020 Samenwerkende Huisartsen de Waterling. All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.