De laatste tijd wordt er regelmatig door patiënten via de assistente gevraagd om een verwijsbrief voor een specialist/paramedicus.

U bent bijvoorbeeld naar de opticien geweest en kreeg aldaar het advies een afspraak te maken bij de oogarts.

Om voor vergoeding in aanmerking te komen is een verwijsbrief van de huisarts nodig.

 

Uw huisarts heeft moeite met twee zaken:

- de afspraak bij de oogarts is vaak al gemaakt en u vraagt via de assistente een verwijsbrief omdat die nodig is voor de vergoeding.   De huisarts moet dan (vaak al dezelfde dag) een brief schrijven over een patiënt die hij niet gezien heeft voor deze klacht;

- de reden waarom de opticien een verwijzing naar de oogarts adviseert, is voor de huisarts niet altijd duidelijk en verwijzing is ook vaak niet (direct) nodig.

 

Tegenwoordig is er voor sommige paramedici in de 1e lijn geen verwijzing meer nodig. Dit geldt in ieder geval voor de fysiotherapeut, mensendiecktherapeut en logopedist. Sommige therapeuten hebben geen contract met de verzekering en voor hen is wel een verwijzing nodig (vraag dit dus altijd even na bij de door u gekozen hulpverlener).

 

In het licht van “de huisarts als poortarts” en in het kader van de steeds duurder wordende zorg in de tweede lijn, zal uw huisarts voortaan alléén een verwijsbrief schrijven als hij u persoonlijk heeft gezien en heeft kunnen beoordelen of een verwijzing op dit moment zinnig is. Verwijsbrieven worden niet telefonisch afgegeven, tenzij u dat met de huisarts heeft afgesproken op een eerder tijdstip.

 

De verwijsbrieven worden meteen op het spreekuur meegegeven of u kunt ze later ophalen bij de assistente.