De huisarts niet meer “om de hoek”, maar nog steeds “nabij” 

 

In diverse kranten is er geschreven over de plannen van de huisartsenpraktijken uit Avenhorn, Berkhout, Spierdijk en Ursem om ergens de komende jaren meer samen te gaan werken in een gezamenlijk gebouw. Er wordt begrip getoond voor deze beslissing en er zijn patiënten die zich zorgen maken of zelfs vinden dat dit écht niet mag gebeuren.  

 

Al meer dan 15 jaar (nog in de tijd van collega’s Verhoeff) hebben wij regelmatig gesproken om als huisartsen samen onder één dak te gaan. Dit omdat we merkten dat het huisartsenvak veranderde. We kregen meer personeel en gingen meer dingen doen die voorheen in het ziekenhuis plaats vonden. In heel veel plaatsen in Nederland hadden inmiddels collega’s de stap naar gezamenlijke huisvesting gezet. Steeds hebben we de voor- en nadelen gewogen bij de vraag “gaan wij ook onder één dak?” En steeds was de conclusie: "het lukt zo nog en het is niet fijn voor onze dorpen”.

 

De voormalig huisartsen in Berkhout hebben langer door moeten werken dan gepland, voordat er een opvolgster gevonden was. We zijn ontzettend blij met onze nieuwe collega Lüchinger. Zij heeft de sprong gewaagd om praktijkhouder te worden in Berkhout. Dit in een tijd waarin de jongere huisarts eerder kiest voor het waarnemerschap, een dienstverband of een groepspraktijk. Zij staat voor persoonlijke zorg voor haar patiënten, onder voorwaarden, dat wel, namelijk dat ze intensief samen wil werken met collega’s, om zo nog meer kwaliteit te kunnen leveren en minder kwetsbaar te zijn. 

 

Nu hebben we met de 4 praktijken, na meer dan 15 jaar, besloten om wél in een gezamenlijk gebouw te gaan. Misschien denkt u: “ze kiezen voor de makkelijke weg en denken niet aan ons". Nee, het is een moeilijke beslissing geweest. We voelen weemoed, want de manier waarop we altijd werkten had ook veel voordelen. We kiezen nu voor een weg die volgens ons de huisartsenzorg in de toekomst veilig stelt. We kiezen óók de weg die zorgt dat we zelf tot ons pensioen blij naar ons werk gaan én dat de jongere generatie te zijner tijd graag de stethoscoop van ons overneemt.

 

We gaan afscheid nemen van "de huisarts om de hoek”, maar dat wil niet zeggen dat de huisarts niet meer “nabij” is. We zullen het goede behouden. U houdt uw vaste huisarts(en), die er voor u zal zijn als u zorg nodig heeft. Soms zal een collega u helpen, als uw huisarts afwezig is of tegen zijn grenzen zit.

 

We zijn nu aan het denken hoe onze "huisartsenpraktijk van de toekomst” er uit moet gaan zien, op welke locatie en wanneer iedere praktijk over zal gaan. We doen dit in nauw overleg met de gemeente en we zijn heel blij dat zij met ons mee wil denken. We zullen bij al onze beslissingen in gedachten houden: goede medische zorg (zoals u gewend bent) met uw huisarts “nabij” (zoals u gewend bent). 

 

We houden u op de hoogte.

Vriendelijke groeten

Peter Coppes, Avenhorn, Annemarie Lüchinger, Berkhout, Corinna Wijmans, Spierdijk, Danielle en Bart van Oostendorp, Ursem