Ursem Nieuws

 

Afwezigheid huisarts van Oostendorp-van Weegen 

Vanaf donderdag 15 april is huisarts van Oostendorp- van Weegen tijdelijk afwezig.

Tot haar terugkomst zullen Dr Stravens en Dr van den Eerenbeemt een aantal van haar normale werkdagen overnemen, zij hebben veel ervaring in de praktijk in Spierdijk en Berkhout.

De komende weken zullen er minder chirurgische ingrepen gedaan worden. Mogelijk worden de e-consulten niet binnen 3 dagen beantwoord (mocht u een dringende vraag hebben, bel dan liever de assistente). Ook kan het zijn dat een afspraak voor een (tel) consult langer duurt dan u van ons gewend bent. We vragen uw begrip hiervoor.

 

LET OP gewijzigde openingstijden: 

Op dinsdag 27 april is de praktijk gesloten in verband met Koningsdag.

Van 3 t/m 7 mei zijn praktijk en apotheek tot 12 uur geopend. U kunt de assistente bellen bij een klacht om te bespreken of een (telefonisch) consult bij een huisarts nodig is. De e consulten worden in die week in principe niet behandeld. Na 12 uur neemt de praktijk in Spierdijk waar voor spoedgevallen.

 

Vaccinaties voor mensen onder de 60

In de maand mei zullen de mensen onder de 60 die normaal in aanmerking komen voor een griepvaccinatie een uitnodiging krijgen om zich bij de GGD te laten vaccineren. Let op: de envelop is NIET van de huisartsenpraktijk zelf. Wij leveren de gegevens aan, echter een extern bedrijf verzorgt de uitnodigingen voor alle huisartsen.

 

We wensen u een zonnig voorjaar toe. Geniet van de ontspruitende natuur!

 

 

Goed nieuws!

Doktersassistentes Tineke uit Avenhorn en Hannie uit Ursem hebben de opleiding "spreekuurondersteuner gynaecologie" gedaan bij DokH in Alkmaar. Dit betekent dat zij nu kundig zijn om een vrouwenspreekuur te houden. Deze opleiding was pittig (maar erg leuk) en ze zien er dan ook naar uit hun eigen spreekuur te doen. Voor de huisarts ook fijn dat de assistente veel weet over vrouwenziektes.

 

 

Hannie en Tineke vertellen wat ze voor u kunnen betekenen: 

 

Vrouwen kunnen zich soms ongemakkelijk voelen om hulp te vragen voor “typische vrouwenproblemen”. Sommige vrouwen denken dat deze klachten bij het leven horen, anderen durven uit schaamte problemen niet bespreekbaar te maken. Vaak is er echter voor de vrouwelijke ongemakken een goede behandeling mogelijk.

 

De huisartsenpraktijken in Avenhorn en Ursem hebben een spreekuur waar vrouwen van alle leeftijden terecht kunnen. Het vrouwenspreekuur wordt verzorgd door de SOH’er (spreekuurondersteuner huisarts). U kunt via de assistente een afspraak met haar maken.

 

Het vrouwenspreekuur is er voor vragen over:

  • ongewild urineverlies,
  • vaginale klachten (bijv. vaginale afscheiding),
  • menstruatieklachten,
  • starten met anticonceptie
  • problemen bij gebruik van anticonceptie
  • SOA’s (seksueel overdraagbare aandoeningen)

 

De spreekuurondersteuner kan u informatie en advies geven. Samen met de huisarts werkt zij aan een oplossing van uw vraag, klacht of probleem.

 

Voorjaarsvakantie: 1 t/m 5 maart

 

De praktijk en apotheek zijn in de week van 1 tot en met 5 maart GEOPEND TOT 12 uur. De huisartsenpraktijk in Spierdijk neemt van 12.00 tot 17.00 waar voor spoedgevallen.

 

Vaccinaties

 

Langzamerhand krijgen steeds meer ouderen een uitnodiging van GGD/RIVM voor het halen van de vaccinatie tegen Covid. Mensen vragen ons: moet ik wel helemaal naar Alkmaar gaan, kan u het, als huisarts, niet doen? Uiteraard kunnen wij de vaccinatie geven, maar: 

1. we weten niet wanneer wij vaccins beschikbaar hebben, dat kan zo maar nog een maand of langer duren

2. de eerste vaccinatie geeft al bescherming tegen ernstig ziek worden, IC opname en overlijden door Corona

Wij adviseren u allen gehoor te geven aan de oproep van GGD/RIVM en dus de rit naar Alkmaar te maken. Beter nu deze hobbel nemen, dan op de valreep toch nog besmet raken met mogelijk zeer nare gevolgen! Dan bent u echt een stuk "verder van huis". 

 

De huisarts niet meer “om de hoek”, maar nog steeds “nabij” 

 

In diverse kranten is er geschreven over de plannen van de huisartsenpraktijken uit Avenhorn, Berkhout, Spierdijk en Ursem om ergens de komende jaren meer samen te gaan werken in een gezamenlijk gebouw. Er wordt begrip getoond voor deze beslissing en er zijn patiënten die zich zorgen maken of zelfs vinden dat dit écht niet mag gebeuren.  

 

Al meer dan 15 jaar (nog in de tijd van collega’s Verhoeff) hebben wij regelmatig gesproken om als huisartsen samen onder één dak te gaan. Dit omdat we merkten dat het huisartsenvak veranderde. We kregen meer personeel en gingen meer dingen doen die voorheen in het ziekenhuis plaats vonden. In heel veel plaatsen in Nederland hadden inmiddels collega’s de stap naar gezamenlijke huisvesting gezet. Steeds hebben we de voor- en nadelen gewogen bij de vraag “gaan wij ook onder één dak?” En steeds was de conclusie: "het lukt zo nog en het is niet fijn voor onze dorpen”.

 

De voormalig huisartsen in Berkhout hebben langer door moeten werken dan gepland, voordat er een opvolgster gevonden was. We zijn ontzettend blij met onze nieuwe collega Lüchinger. Zij heeft de sprong gewaagd om praktijkhouder te worden in Berkhout. Dit in een tijd waarin de jongere huisarts eerder kiest voor het waarnemerschap, een dienstverband of een groepspraktijk. Zij staat voor persoonlijke zorg voor haar patiënten, onder voorwaarden, dat wel, namelijk dat ze intensief samen wil werken met collega’s, om zo nog meer kwaliteit te kunnen leveren en minder kwetsbaar te zijn. 

 

Nu hebben we met de 4 praktijken, na meer dan 15 jaar, besloten om wél in een gezamenlijk gebouw te gaan. Misschien denkt u: “ze kiezen voor de makkelijke weg en denken niet aan ons". Nee, het is een moeilijke beslissing geweest. We voelen weemoed, want de manier waarop we altijd werkten had ook veel voordelen. We kiezen nu voor een weg die volgens ons de huisartsenzorg in de toekomst veilig stelt. We kiezen óók de weg die zorgt dat we zelf tot ons pensioen blij naar ons werk gaan én dat de jongere generatie te zijner tijd graag de stethoscoop van ons overneemt.

 

We gaan afscheid nemen van "de huisarts om de hoek”, maar dat wil niet zeggen dat de huisarts niet meer “nabij” is. We zullen het goede behouden. U houdt uw vaste huisarts(en), die er voor u zal zijn als u zorg nodig heeft. Soms zal een collega u helpen, als uw huisarts afwezig is of tegen zijn grenzen zit.

 

We zijn nu aan het denken hoe onze "huisartsenpraktijk van de toekomst” er uit moet gaan zien, op welke locatie en wanneer iedere praktijk over zal gaan. We doen dit in nauw overleg met de gemeente en we zijn heel blij dat zij met ons mee wil denken. We zullen bij al onze beslissingen in gedachten houden: goede medische zorg (zoals u gewend bent) met uw huisarts “nabij” (zoals u gewend bent). 

 

We houden u op de hoogte.

Vriendelijke groeten

Peter Coppes, Avenhorn, Annemarie Lüchinger, Berkhout, Corinna Wijmans, Spierdijk, Danielle en Bart van Oostendorp, Ursem

 

 

 

 

Verdrietige tijden

Naast de ernstig zieken en overlijdens niet gerelateerd aan corona, speelt deze weken in Ursem ook Corona heftig. heel veel bewoners in het verzorgingstehuis en een aantal ouderen in de thuissituatie hebben het virus opgelopen, velen zijn er erg ziek van (geworden) en een aantal van hen heeft het niet overleefd. Ook veel medewerkers van de thuiszorg en de zorg in de Rustenburcht zijn besmet geraakt. Het overgebleven personeel werkt, zoals altijd, vol inzet verder. De zorg heeft zich in de loop van de jaren steeds meer gespecialiseerd en doet handelingen die voorheen door de huisarts gedaan moesten worden en dat is in deze tijden heel fijn. Enorme bewondering hebben we voor hen!  En we danken hen!

 

Spreekuur

Het spreekuur in de huisartsenpraktijk loopt zoals het sinds maart 2020 gaat. Veel contacten gaan (eerst) telefonisch, zo nodig wordt er verder onderzoek ingezet of wordt er een afspraak op het spreekuur gemaakt. Er wordt door u veel gebruik gemaakt van de mogelijkheid van het e consult. Bij drukte zullen we prioriteiten moeten stellen: een niet acuut consult wordt dan bijvoorbeeld uitgesteld of een e-consult pas na 4 of 5 dagen beantwoord.

 

Vaccinaties

Hoe het gaat lopen met de vaccinaties? De planning verandert met de week, soms zelfs met de dag. We weten nog niet welke patienten wij als huisartsen gaan vaccineren, waar dat gaat gebeuren en wanneer. Als er meer duidelijkheid komt, zullen we dat uiteraard laten weten.

 

Klein geluk

Voor een aantal mensen zijn dit heel moeilijke en verdrietige tijden, voor anderen vooral stressvol door de combinatie van thuiswerk/gezin of "is het", zoals iemand zei, "gewoon erg saai". We hopen dat het iedereen lukt om de kleine lichtpuntjes te zien en ervan te genieten.

Een wandeling met je kind

Een film die je mooi vindt

Een plant verzorgen en dan stekken

Een avond bij de kachel wat langer rekken

Een heerlijke verse stroopwafel

De legpuzzel op de eettafel

Een pannetje soep voor de buren

Een kaartje naar een tante sturen

Op de dijk lekker uitwaaien

Even naar de buurman zwaaien

Wat zonnestralen in je gezicht

Een gesprek dat je hart verlicht

Kleine geluksmomentjes die het hart verblijden

en samen met u duimen we voor betere tijden !

 

 

Uw Zorg online:

Wilt u in uw eigen medisch dossier bij de huisarts kunnen kijken met uw computer of telefoon? Dat kan nu met Uw Zorg online.

Kijk hiernaast bij E-patienten en lees over de mogelijkheid bij Uw zorg dossier inzien (eerste kolom onderaan).

 

Huisartsen geven geen mondkapjesverklaring
De huisartsen raden hun patiënten aan om mondkapjes te dragen ter bescherming van zichzelf en de mensen om zich heen. .
Volgens richtlijnen van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) en de Koninklijke Nederlandsche Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst (KNMG) kan de eigen huisarts geen verklaring afgeven dat u om de een of andere reden geen mondkapje zou hoeven dragen.


Wens:
Leven is als fietsen:
om je evenwicht te bewaren
moet je in beweging blijven,
Albert Einstein

We wensen u fijne dagen in nabijheid (dichtbij of op afstand) van de mensen die u lief zijn.

Voor het nieuwe jaar: blijf in beweging, en dit bedoelen we in de breedste zin van het woord: door te wandelen of te fietsen, maar het kan ook door het omkijken naar een ander, computervaardigheden onder de knie te krijgen, een sprei te gaan haken, op het werk te blijven leren, een mooi boek te lezen, eens andere muziek te luisteren of het gesprek aan te gaan met iemand die een andere mening heeft. Geniet van de kleine dingen.

Huisartsenpraktijk Ursem

 

 

Informatie griep- en pneumococcenvaccinatie

Positief getest op Corona?

Slaapproblemen

Berichten sturen naar HOTMAIL-account werkt soms niet

Pagina 1 van 3

© 2021 Samenwerkende Huisartsen de Waterling. All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.