Uw eigen huisarts geeft nooit een verklaring af. Dit is volgens advies van de KNMG. Ga naar https://www.knmg.nl/advies-richtlijnen/artseninfolijn/weigeringsbriefje.htm voor verder informatie op de site van de KNMG en het zogenaamde "weigeringsbriefje".
De huisarts kan wel besluiten feitelijke informatie te verstrekken, dit is echter geen verklaring.
• Feitelijke informatie is: "mevrouw heeft haar been gebroken".
• Verklaring is: "omdat mevrouw haar been heeft gebroken kan ze niet sporten en hoeft ze dus haar abonnement bij de sportschool niet te betalen. Of kan ze niet op vakantie."
Als een andere arts (of instelling) informatie over u nodig heeft, dan kan diegene dit schriftelijk aanvragen bij uw huisarts met een door u ondertekende verklaring erbij. Dan alleen mogen wij antwoord geven. Kijk goed waarover diegene informatie wil en wat de vragen precies zijn.
Voor gezondheidsverklaringen in verband met reizen of een baan in het buitenland, kunt u terecht voor een keuring bij een onafhankelijke arts. Soms mag u bij de eigen huisarts gekeurd worden, de huisarts zal feitelijke informatie verstrekken, echter geen oordeel vellen.
Als u hierover vragen heeft bent u altijd welkom om die te stellen.
Vraagt u - bijvoorbeeld op verzoek van uw werkgever, de school van uw kinderen of een andere instantie - uw huisarts om een geneeskundige verklaring? Uw eigen huisarts kan u deze niet geven. Zulke geneeskundige verklaringen mogen alleen worden afgegeven door een onafhankelijke arts. Zo blijft er een duidelijke grens tussen uw eventuele behandeling door uw huisarts en het beoordelen of u bijvoorbeeld in staat bent om te werken of naar school te gaan en onder welke voorwaarden.
Wat kunt u doen om een geneeskundige verklaring te krijgen? U kunt zelf een verklaring geven of degene die een verklaring wil hebben vragen of hij/zij een onafhankelijk arts daarvoor heeft.
De huisartsen raden hun patiënten en zeker de kwetsbaren aan om mondkapjes te dragen ter bescherming.
Volgens richtlijnen van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) en de Koninklijke Nederlandsche Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst (KNMG) kan de eigen huisarts geen mondkapjesverklaring afgeven.
Geen van de artsen is opgeleid in de homeopathie. Homeopathische medicatie wordt uitsluitend op recept van een homeopathisch arts verstrekt door de apotheek. De middelen dienen contant afgerekend te worden.
Opiumwet
Medicijnen die onder de Opiumwet vallen, kunt u niet zomaar meenemen naar het buitenland. In veel landen is het bezit en het gebruik van die medicijnen verboden en staan er strenge straffen op. Gebruikt u slaap- en kalmeringsmiddelen (bijvoorbeeld Temazepam of Oxazepam), zware pijnstillers (bijvoorbeeld. Morfine of Oxycodon) of ADHD-medicatie (bijvoorbeeld. Ritalin), dan heeft u een Schengenverklaring nodig. Of een Engelstalige medische verklaring, met eventueel een Apostillestempel.
Verklaringen
Onder het Schengenverdrag vallen 26 Europese landen. Daarnaast zijn er zeven landen die niet onder het Schengenverdrag vallen, maar waarvoor u wel een Schengenverklaring voor medicijnen kunt aanvragen. Check hier voor welke landen en welke medicatie u een verklaring nodig heeft.
- Een Schengenverklaring wordt goedgekeurd door het CAK. Deze hoeft u niet te laten legaliseren.
- Een Engelstalige medische verklaring voor Apostillelanden wordt beoordeeld door het CAK. Hierna haalt u een Apostillestempel bij een rechtbank in uw buurt. Anders is de verklaring niet geldig.
- Bij een Engelstalige medische verklaring voor een land, dat niet onder het Schengenverdrag of het Apostilleverdrag valt, moet u de verklaring laten legaliseren door het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Hierna laat u de verklaring tekenen bij de ambassade van het land waar u naartoe reist.
Houd er rekening dat u de verklaringen ruim op tijd aanvraagt.
Check ambassade
Gaat u naar een land dat niet onder het Schengenverdrag of het Apostilleverdrag valt? Dan gelden er andere regels als u medicijnen wilt meenemen. Die kunnen voor ieder land anders zijn. Neem altijd contact op met de ambassade van het land van bestemming.
U kunt een verklaring door ons laten opmaken en ondertekenen. Hieraan zijn kosten verbonden. Houd rekening met een verwerkingstijd van vier weken.
Meer informatie en veel gestelde vragen over medicijnen mee op reis leest u hier.
Download
Schengenverklaring
Overige tips
– Neem medicijnen in de originele verpakking mee.
– Vraag een medicijnpaspoort aan bij de apotheek, het medicijnpaspoort is geen geldig reisdocument.
.
Tegenwoordig is er voor sommige zorgverleners in de 1e lijn geen verwijzing meer nodig. Dit geldt in ieder geval voor de fysiotherapeut, mensendiecktherapeut en logopedist. Sommige therapeuten hebben geen contract met de verzekering en voor hen is wel een verwijzing nodig (vraag dit dus altijd even na bij de door u gekozen hulpverlener).
Voor verwijzing naar een specialist in het ziekenhuis of bij de GGZ is er altijd een verwijsbrief nodig om voor vergoeding in aanmerking te komen.
Bent u bij de opticien geweest en deze heeft u geadviseerd om naar de oogarts te gaan, dan verzoeken we u het verslag van de oogarts af te geven bij de assistente. De huisarts zal het verslag beoordelen en u zo nodig bellen voor meer informatie. Als de reden van verwijzing duidelijk is, zal de huisarts de verwijsbrief elektronisch versturen naar de oogarts van uw voorkeur (DLZ, NWZ, Oogcentrum Heerhugowaard).
Voor (bijna) alle andere verzoeken voor een verwijzing zal de huisarts een verwijsbrief schrijven, als hij u persoonlijk heeft gezien en heeft kunnen beoordelen of een verwijzing op dit moment zinnig is.
Nieuws van Thuisarts.nl
Zwanger? Op Thuisarts.nl vind je veel info
31 januari 2023
Op Thuisarts.nl is steeds meer informatie te vinden voor als je zwanger bent. En voor als je baby er is.
Last van een prikkelbare darm? Dit kun je doen
19 januari 2023
Bij het prikkelbare darm syndroom heb je regelmatig last van je buik en problemen met poepen.
Alcohol: is een pauze iets voor jou?
17 januari 2023
Als je vaker of meer alcohol drinkt dan je zou willen, probeer dan eens een tijdje niet te drinken.
Problemen met plassen bij mannen zijn heel normaal
20 december 2022
Als mannen ouder worden, krijgen ze vaak problemen met plassen. Dat is heel normaal.
Meer mensen met psychische klachten, vooral jongeren
07 december 2022
Vooral jongeren tussen 18 en 35 jaar hebben vaker angstklachten en sombere gevoelens.
Weet wat drugs met je doen als je uitgaat
22 november 2022
Ecstasy is een drug en kan schade geven aan je lichaam.
Laatste nieuws van uw praktijk
Avenhorn Nieuws
-
Update ontwikkeling HOED
De HOED in De Goorn - het risico van uitstel Er zijn wel eens jaren dat u wat minder vaak iets in de krant leest over... Lees meer
Berkhout Nieuws
-
Online Inzage
Sinds november 2020 is het mogelijk om inzage te krijgen in uw huisartsendossier. Zo kunt u de diagnoses inzien die... Lees meer
Spierdijk Nieuws
-
Afscheid van de apotheek
APOTHEEK GESLOTEN PER 1/4/2022 Per vrijdag 1 april zult u niet meer terecht kunnen bij de apotheek in de praktijk van... Lees meer
Ursem Nieuws
-
Q&A Apotheek
Heeft u zich al ingeschreven bij de nieuwe apotheek? Doe dit zo snel mogelijk via de website: www.apotheekdegoorn.nl Hierbij een aantal veel... Lees meer
Wognum Nieuws
-
Drukte en Wachttijden
In onze huisartsenpraktijk ervaren wij al meer dan een jaar een toegenomen drukte en wachttijd aan de telefoon en voor... Lees meer -
Bericht van de huisartsenpraktijk Wognum
Nu Corona eindelijk een minder bepalende rol lijkt te gaan spelen in ons aller leven, moeten wij u helaas berichten dat we... Lees meer
Algemeen Nieuws
-
Geef aub toestemming om uw dossier van het Dijklanderziekenhuis in te mogen zien!
Wilt u er voor zorgen dat uw huisarts inzage heeft in uw ziekenhuisdossier? Geef dan toestemming op Mijn Dijklander en... Lees meer -
Dry january 2022 - IkPas
IkPas in regio Noord Holland Noord: ga jij de uitdaging met jezelf aan? IkPas is een landelijke campagne met als doel... Lees meer -
Boosterprik bel de RIVM
We merken dat u veel belt om informatie te krijgen over de boosterprik. De huisartsenpraktijken hebben niet de... Lees meer -
Bloedafname Dijklanderziekenhuis alleen op afspraak!
Met ingang van 10 mei 2021 kunt u voor bloedafname uitsluitend terecht op afspraak. Dit is omdat we zo drukte en lange... Lees meer -
NIEUW: De zoek functie
Nieuw op de website is de ZOEK functie om nog eenvoudiger de gewenste informatie te vinden. Deze is opgenomen naast... Lees meer